Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Mula Gunakan Suara Dari Perut

Pelajaran Pertama: Mereka adalah Komunikator Terbaik di dunia, tetapi bagaimana bayi menjerit semua hari. Bayi menggunakan perut mereka seperti belon, mengepam udara.

Lihat perut yang besar, gemuk dan bulat? Aliran udara ke dalam badan bayi tidak dikekang oleh PEK:

Pakaian (ikatan, tali pinggang, dll) atau

Ego (mengempiskan perut, atau mengangkat dada kedepan yang akan mengunci sangkar tulang rusuk) atau

Ketakutan (membungkuk, merendahkan bahu untuk membuat kita tidak tegak kurang berwatak).

Pelajaran Kedua: Badan bayi  berfungsi, seperti yang dimaksudkan oleh alam semula jadi. Paru-paru bayi terbuka luas, menyedut masuk udara melalui hidung dan kemudian otot-ototnya memaksa udara keluar melalui ruang yang lebih kecil, yang tertumpu di mulutnya - membawa bunyi pekat padat dengannya)

Pelajaran Ketiga: Ia juga tidak menyakitkan. Apa-apa yang dilakukan oleh bayi memotivasikan mereka untuk terus melakukannya.  Dia tahu bahawa, jika dia menjerit cukup lama dan cukup kuat, seseorang mungkin akan datang untuk menjaga dia.

Sekarang, jangan salah faham. Jangan kita tampil pada penglibatan bercakap dengan ‘setengah telanjang’ dengan perut kita boroi kita nampak.

Kita boleh memakai pakaian yang selesa.

Kita boleh membiarkan diri kita bernafas (bermula dengan bernafas; ia berfungsi dengan baik).

Kita boleh membuka mulut kita untuk membiarkan sebutan bunyi itu keluar jelas.

Dan kita boleh melakukan lebih banyak daripada itu:

Kita boleh mula bekerja dengan sikap yang betul. Sikap ingin sukses dan percaya audiens sedang menyokong dan mendokong kita untuk sukses.

Seribu orang seribu fitrah. Sejuta orang sejuta wajah.

Setiap orang berbeza. Dengan demikian kita tahu Public Speaking adalah cara tercepat untuk menyampaikan pengalaman, dapatan dan idea kita pada khalayak (selepas ini kita gunakan terma ‘audiens’)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *