Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Public Speaking Perlukan “Usaha Dan Masa”

Ada dua perkara yang perlu diperhatikan mengenai proses itu:

Pertama, seperti apa-apa yang berbaloi, menjadi Public Speaker yang hebat memerlukan masa dan usaha. Ulang balik, usaha dan masa.

Dan kedua, walaupun sudah hebat, kita tetap masih tidak akan sempurna. Kita mungkin kelihatan kurang sempurna untuk diri sendiri berbanding dengan orang yang mendengar kita bercakap.

Kita telah menjadi pengkritik terburuk diri sendiri.

Nota: saya menderitai penyakit ini seberapa lama, sehingga saya memutuskan untuk jadi Public Speaking Coach. Memahami dari dimensi seorang jurulatih yang tahu formula “usaha dan masa”

Sebenarnya, apabila kita lebih jelas mengenai apa yang mungkin dapat dicapai, kita akan mula berasa lebih teruk tentang pencapaian. Ingat di mana kita bermula.

Semua permulaan datang dari apabila mampu berdiri di depan orang, diatas pentas tanpa pengsan. Itu adalah kejayaan.

Ini catatan perjalanan sebagai Public Speaker. Semasa kita mengembangkan kemahiran bercakap Public Speaking, jangan menjejaki "kesilapan yang kita buat”.  

Usah teringat ingat kata-kata yang kita tinggalkan, atau sama ada kita ‘menjahit panjang’ setiap jeda. Diam tanpa suara, kehilangan makna, terpaku bagaikan berhala.

Itu semua ‘berat badan’ yang tidak perlu anda bawa untuk timbang semula. Sebaliknya, rancang untuk bergerak dengan peta jalan yang baik . Apakah peluang seterusnya.

Bawa rasa humor dan kesabaran bersama.

Bawalah diri seadanya.

Biarkan kad skor di rumah!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *